grupa uczniów

„Gość w dom- wielokulturowość dziedzictwem Podlasia”

To warsztaty kulinarne, na które zaprosiła nas Lokalna Organizacja Turystyczna „Lot nad Bugiem”.

Projekt ma ukazać społeczności lokalnej jej wielokulturowość, w której znalazły się: tożsamość, kultura tradycyjna, tolerancja, gościnność i otwartość na innych; zwłaszcza tu, na Podlasiu, gdzie ścierają się ze sobą różne kultury i narodowości. To także dobra okazja do wykorzystania relacji z innymi społecznościami, do rozwoju aktywności twórczej jak i kształtowania postaw otwartych w życiu społecznym i kulturalnym.

Warsztaty odbywały się pod hasłem: „Bliny, oładki, naleśniki”, a uczestnikami tychże zajęć byli uczniowie klasy IV Zespołu Szkół w Mielniku.

Pomysłowość organizatorów zaskoczyła dzieci, które starały się realizować postawione przed nimi zadania na podstawie przepisów. Było zatem obieranie, krojenie, mieszanie, smażenie. Każdy miał też okazję spróbować tego, co wykonał. Była także nauka nakrywania stołu, konwersacji towarzyskiej, zachowania przy stole.  A wszystko odbywało się we wspaniale przygotowanym i urządzonym miejscu w „Inkubatorze Przetwórstwa” w Klimczycach.